Nőként szabadon
a Belvárosi Tanoda Alapítvány és a Megálló Csoport Alapítvány projektje

A partnerség munkatársai tevékenységük során egyre növekvő számban találkoznak párkapcsolati vagy családon belüli erőszakot és/vagy szexuális, illetve egyéb bántalmazást, on-és offline zaklatást elszenvedett fiatal nőkkel, prostituálódásban veszélyeztetettekkel. Az áldozatok és a veszélyeztetettek nehezen vagy egyáltalán nem jutnak megfelelő segítséghez.

Nőként szabadon projektünk céljai:

  • Ennek a társadalmilag sérülékeny csoportnak a megerősödése, tagjainak támogatása és megerősítése abban, hogy szembe tudjanak nézni az életüket gátló tényezőkkel, ne fogadják el a megakadt állapotot és megerősödjön a hitük abban, hogy tudnak változtatni. Szükségük van a személyes biztonságérzetük kialakítására, hogy kevésbé sérülékeny társadalmi résztvevők, aktív állampolgárok lehessenek.
  • A veszélyeztetett fiatalok körében olyan tevékenységek megvalósítása, amelyek felhívják a figyelmüket a veszélyekre, érzékenyítik őket a témában. Mivel egyaránt válhatnak bántalmazottá és bántalmazóvá is, szükséges olyan készségeik fejlesztése, amelyek segítségével közelebb kerülhetnek az általuk okozott sérelem természetének megértéséhez, majd pozitív viselkedésminták elsajátításához. A kortársak, a szélesebb környezet is tehet megelőző lépéseket a maguk és más áldozatok védelmére a bántalmazó, zaklató viselkedéssel szemben.
  • A szervezetek szakmai együttműködéseinek aktivizálása azáltal, hogy szolgáltatásaikat összehangolják, fejlesztik, és komplex ellátást valósítanak meg, melynek részei: mentori támogatás; női csoportokban való anonim részvétel lehetősége; szociális segítés; jogsegélyszolgálat, szakemberek képzése.
  • A meglévő és szerzett tudások megosztása széles civil hálózatban, főként olyan szakemberek körében, akik találkoznak áldozatokkal. Az ő szerepük jelentős, fontos, hogy kompetensnek érezzék magukat szerepeikben, hiszen egyrészt az érintett fiatalok segítői lehetnek, másrészt felhívhatják a figyelmet a veszélyekre. Tevékenységünket egy fontos és indokolt, jelenleg hiányzó és újszerű programmal bővítjük.
  • Ismeretbővítő és érzékenyítő tevékenységeink a tágabb célcsoport tagjai veszélyeztetettségének tudatosítását, társadalmi szempontból fontos megelőzési célokat szolgálnak.
  • A témát érintő társadalmi nyilvánosság fokozása, a tabuk oldása és annak felismerése és megértése, hogy a probléma megoldása közös felelősségünk.
Print